Przemysł spożywczy jest jedną z głównych gałęzi gospodarki Unii Europejskiej. Jego obroty w roku 2011 osiągnęły 1017 mld euro, a zatrudnienie wynosiło 4 250 000 osób. Pod względem obrotów (14,9%) i zatrudnienia (15%) jest to największa branża produkcyjna w UE. Ma, więc ona w Europie do odegrania ważną rolę w budowie inteligentnej i zrównoważonej gospodarki.
Audyt energetyczny przeprowadzony w przedsiębiorstwie jest swojego rodzaju narzędziem, które ma pokazać jakie jest zużycie energii w zakładzie przemysłowym, gdzie występują jej straty i jak można temu zaradzić. Następnie, aby zoptymalizować zużycie energii w badanym obiekcie, należy wdrożyć zalecenia, które w audycie energetycznym powinny zostać przedstawione.
14 listopada 2012 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej została opublikowana Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2012/27/UE z dnia 26 października 2012 r. w sprawie efektywności energetycznej. Jej powstanie motywowane było koniecznością aktualizacji unijnej strategii energetycznej do roku 2020, która zakładała obniżenie o 20% zużycia energii pierwotnej w graniach UE.