W przemyśle spożywczym zużycie energii to obszar, w którym można osiągnąć znaczne oszczędności przy niskich nakładach kapitałowych lub za pomocą prostych działań organizacyjnych. Oprócz zmniejszenia zapotrzebowania na energię, pojawia się możliwość zastosowania nowych, bardziej przyjaznych środowisku źródeł energii.
Udział przemysłu spożywczego jest bardzo ważny jeśli chodzi o osiąganie celów środowiskowych i rozwojowych. W 2011 r. 66% obrotów przemysłu spożywczego, osiągniętych w skali całej UE, pochodziło z pięciu krajów: Niemiec, Francji, Włoch, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Pięć głównych branż tego przemysłu - w tym jako piąty przemysł piekarniczy - generuje łącznie 77% jego całkowitych obrotów.
Przemysł spożywczy i napojów składa się z wielu branż. Charakteryzuje go zróżnicowana gama produktów i procesów produkcyjnych. Zużycie energii jest obszarem, w którym znaczne oszczędności mogą być osiągnięte niemal natychmiast przy niskich nakładach kapitałowych lub za pomocą prostych działań organizacyjnych.