Europejski przemysł spożywczy i napojów ma duży potencjał w zakresie poprawy efektywności energetycznej i zwiększenia wykorzystania odnawialnych źródeł energii. Obniżenie kosztów produkcji i emisji dwutlenku węgla z paliw kopalnych, może zwiększyć globalną konkurencyjność tego sektora, a w szczególności małych i średnich przedsiębiorstw.
W łańcuchu produkcji żywności znaczna część emisji gazów cieplarnianych pochodzi z wielu działań, które następują przed i po procesach samego przetwórstwa (rolnictwo, dystrybucja, sprzedaż). Zwykle jednak około dwie trzecie całej energii brutto, zużywanej na produkcję żywności do momentu jej zakupu przez konsumenta, zużywane jest właśnie na etapie przetwórstwa.
20 maja 2016 r. sejm przyjął Ustawę o efektywności energetycznej, która wejdzie w życie z dniem 1 października 2016 r. Według ustawy zostanie zachowany dotychczasowy system świadectw efektywności energetycznej - tzw. BIAŁE CERTYFIKATY.