W łańcuchu produkcji żywności znaczna część emisji gazów cieplarnianych pochodzi z wielu działań, które następują przed i po procesach samego przetwórstwa (rolnictwo, dystrybucja, sprzedaż). Zwykle jednak około dwie trzecie całej energii brutto, zużywanej na produkcję żywności do momentu jej zakupu przez konsumenta, zużywane jest właśnie na etapie przetwórstwa.
20 maja 2016 r. sejm przyjął Ustawę o efektywności energetycznej, która wejdzie w życie z dniem 1 października 2016 r. Według ustawy zostanie zachowany dotychczasowy system świadectw efektywności energetycznej - tzw. BIAŁE CERTYFIKATY.
Przemysł spożywczy jest jedną z głównych gałęzi gospodarki Unii Europejskiej. Jego obroty w roku 2011 osiągnęły 1017 mld euro, a zatrudnienie wynosiło 4 250 000 osób. Pod względem obrotów (14,9%) i zatrudnienia (15%) jest to największa branża produkcyjna w UE. Ma, więc ona w Europie do odegrania ważną rolę w budowie inteligentnej i zrównoważonej gospodarki.