Czy zmiany w systemie białych certyfikatów zainicjowane wejściem w życie nowelizacji Ustawy o efektywności energetycznej zwiększą atrakcyjność inwestycji realizowanych w formule ESCO? To pytanie coraz częściej stawiają sobie podmioty zainteresowane podjęciem projektów, zwłaszcza w sektorze prywatnych przedsiębiorstw przemysłowych.
Jednym z ważniejszych obowiązków wprowadzonych Ustawą o efektywności energetycznej z dnia 20 maja 2016 r. (Dz.U. 2016 poz. 831) jest obowiązek przeprowadzania, raz na cztery lata, audytów energetycznych przedsiębiorstw (tzw. audytów przemysłowych). Dotyczy on dużych przedsiębiorstw w rozumieniu ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. z 2015 r. poz. 584, ze zmianami).
W łańcuchu produkcji żywności znaczna część emisji gazów cieplarnianych pochodzi z wielu działań, które następują przed i po procesach samego przetwórstwa (rolnictwo, dystrybucja, sprzedaż). Zwykle jednak około dwie trzecie całej energii brutto, zużywanej na produkcję żywności do momentu jej zakupu przez konsumenta, zużywane jest właśnie na etapie przetwórstwa.