Efektywność energetyczna dotyczy wszystkich użytkowników rynku energii, dlatego też, w celu zmniejszenia zagrożenia deficytem energetycznym, wdrożono w Unii Europejskiej Dyrektywę w sprawie efektywności energetycznej Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/27/UE, która nakłada obowiązki na przedsiębiorstwa korzystające z rynku energetycznego.
Wytwarzanie żywności dla niemowląt i małych dzieci to szybko rozwijająca się branża przemysłu spożywczego. Oczekuje się, że wartość rynku żywności dla niemowląt i małych dzieci będzie nadal rosnąć w tempie 4,5% rocznie, aż do wielkości 25,6 mld euro na koniec roku 2016.
W przemyśle spożywczym zużycie energii to obszar, w którym można osiągnąć znaczne oszczędności przy niskich nakładach kapitałowych lub za pomocą prostych działań organizacyjnych. Oprócz zmniejszenia zapotrzebowania na energię, pojawia się możliwość zastosowania nowych, bardziej przyjaznych środowisku źródeł energii.