Udział przemysłu spożywczego jest bardzo ważny jeśli chodzi o osiąganie celów środowiskowych i rozwojowych. W 2011 r. 66% obrotów przemysłu spożywczego, osiągniętych w skali całej UE, pochodziło z pięciu krajów: Niemiec, Francji, Włoch, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Pięć głównych branż tego przemysłu - w tym jako piąty przemysł piekarniczy - generuje łącznie 77% jego całkowitych obrotów.
Przemysł spożywczy i napojów składa się z wielu branż. Charakteryzuje go zróżnicowana gama produktów i procesów produkcyjnych. Zużycie energii jest obszarem, w którym znaczne oszczędności mogą być osiągnięte niemal natychmiast przy niskich nakładach kapitałowych lub za pomocą prostych działań organizacyjnych.
Europejski przemysł spożywczy i napojów ma duży potencjał w zakresie poprawy efektywności energetycznej i zwiększenia wykorzystania odnawialnych źródeł energii. Obniżenie kosztów produkcji i emisji dwutlenku węgla z paliw kopalnych, może zwiększyć globalną konkurencyjność tego sektora, a w szczególności małych i średnich przedsiębiorstw.